ChristenUnie en Dorpen en Wijken

marcel nieuwenwegdonderdag 16 november 2017 13:02

Woensdagavond werd in de Tramwerkplaats een debatavond over dorpen en wijken georganiseerd. Vertegenwoordigers van wijkraden en dorpsbelangenverenigingen hadden lokale politieke partijen uitgenodigd om met hen te spreken over onderwerpen die actueel zijn. Het grootste thema was: ‘participatie’..

Uiteraard waren we als ChristenUnie aanwezig.

Het programma werd gepresenteerd door RtvNoord-coryfee Marcel Nieuwenweg.

Politieke partijen mochten twee minuten hun ideeën pitchen. Wat de plannen zijn voor de komende vier jaar. Ze noemden samenwerking, communicatie, groenvoorziening.

Jos Schaafsma van de ChristenUnie koos een andere insteek: hij vertelde over zijn persoonlijke ervaringen met burgerparticipatie. Dat in 2002 de gemeente nog afhoudend was om commerciële partijen mee te laten betalen aan bijvoorbeeld de speeltuin bij de kinderboerderij. Maar dat in 2014 de gemeente naar inwoners van Midwolda toekwam om ze te vragen met plannen te komen voor de inrichting van het braakliggende terrein De Wissel.  Er is wel degelijk sprake van een verandering in cultuur bij gemeente.

Dat hij in 2012 initiatief had genomen om bloembakken aan lantaarnpalen langs de Hoofdweg in Midwolda te hangen. Dat hij en de gemeente daar na een half jaar intensief overleg en onderzoek samen uit waren gekomen. En er sinds 2013 bloembakken hangen in openbare ruimte die door inwoners van het dorp worden onderhouden.

Toen waren de twee minuten om. De ongeveer 80 aanwezige inwoners kregen gelegenheid te ‘speeddaten’ met verschillende politici. Bij de ChristenUnie bleven we steeds benadrukken dat er geen wij-zij verhaal is. We zijn allemaal inwoners van deze gemeente, hebben allemaal kinderen op school, dragen ons steentje bij in sportverenigingen of muziekclubs. We zijn allemaal gewone mensen die op onze eigen manier bijdragen aan de samenleving. Schaafsma kon vertellen over zijn ervaring als initiatiefnemer van ‘Bloemetje van de Week’. Iedere week brengt hij een bezoek aan een vrijwilliger in Oldambt waarvan anderen zeggen dat die persoon dat verdient. Hij stuurt een verslagje van de uitreiking naar de krant, zodat iedereen in Oldambt weet dat er veel positieve dingen gebeuren in de gemeente. Via deze weg leerde hij veel 'voortrekkers' uit de regio kennen, maar ook veel mensen die 'gewoon doen wat nodig is'. Er zijn voor een ander. 

Na dit ‘daten’ kwam een ouderwets Lagerhuisdebat, aan de hand van 5 stellingen. In grote lijnen waren alle deelnemers het eens: er moet meer met elkaar gepraat en naar elkaar geluisterd worden. Het moet niet zo zijn dat de gemeente bij burgers langskomt met voorstellen om gebieden in te richten als zonneweide of plangebied voor kleinschalige windmolens. Beter is dat burgers met ideeën komen en dat de gemeente dan faciliteert in het realiseren van die ideeën. De ChristenUnie kwam met het voorstel om een avond als deze structureel te organiseren. Ieder kwartaal dorpen/wijken en politici om één tafel.

Ook noemde Schaafsma herhaaldelijk dat reeds in 2009 en 2014 de ‘Wethouder Dorpen en Wijken’ een speerpunt in het verkiezingsprogramma van ChristenUnie was. En dat dit in 2018 ook het geval zal zijn. Maar dan met een uitbreiding van de portefeuille: ‘Wethouder Participatie Dorpen en Wijken.’ Zodat er ook iemand politiek verantwoordelijk zal zijn voor dit grote thema.

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie en Dorpen en Wijken'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.